Katariina, Ohjelmistosuunnittelija – Oman kielen löytäminen

Katariinan työpäivä ohjelmistosuunnittelijana alkaa tavallisesti puolentunnin pyörämatkalla, joka näin etäaikana taittuu olohuoneesta käsin kuntopyörällä. Aamuisen pyörälenkkinsä jälkeen Katariina käy sähköpostinsa ja edelliseltä päivältä jääneet tehtävät läpi. Loppupäivän tarkemmat aikataulut ja tehtävät selviävät viimeistän Katariinan tiimin dailyn aikana. Vaikka Katariinalla on takana jo viisi vuotta Combitechissa, niin jokainen työpäivä tuo mukanaan silti aina jotain uutta.

PELIALALTA MUIDEN TEHTÄVIEN PARIIN

Nuorempana Katariinalla ei ollut vain yhtä unelma-ammattia. Sen sijaan hän oli kiinnostunut monista erilaisista aloista. Valintojaan tehdessään Katariinan sydän ohjasi hänet lopulta pelialalle, jonka opintojen parissa hänelle avautui paikka Joensuun ammattikorkeakoulusta. Toisena opiskeluvuotena Katariinalle kuitenkin heräsi epäilys, että peliala ei välttämättä ollutkaan oikea valinta: ohjelmointi kiinnosti yhä, mutta pelialalle ominainen kieli ei tuntunut omalta. Epäilys sai vahvistusta työharjoittelun aikana.

”Olin työharjoittelussa ja sanoin haluavani päästä tekemään monipuolista työtä. Niin pääsinkin ja huomasin, että Java ja ohjelmoiminen olivat niitä omia vahvuuksiani.” Se oli sitä oman kielen ja paikan löytämistä.

Katariinan opinnot Joensuun ammattikorkeassa jatkuivat tietojenkäsittelyn parissa, josta hän valmistui vuonna 2016 IT-tradenomiksi. Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka avautui puolestaan Combitechista. Katariina mieltää itsensä onnekkaaksi löydettyään koulutustaan vastaavan työn heti ammattikorkeakoulusta valmistuttuaan.

”Huomasin, että Combitech tarvitse omaa osaamistani.  Vaikka en entuudestaan tiennyt yrityksestä mitään, koin, että minulla oli jotain tarjottavaa.”

Nopeasti edenneen haastatteluprosessin jälkeen Katariinalla oli edessä muutto Tampereelle. 

KASVAMISTA TURVALLISESSA YMPÄRISTÖSSÄ

Työt Tampereella lähtivät perehdytyksen jälkeen nopeasti käyntiin, ja Katariina pääsi heti tekemään töitä kädet savessa. Combitech on tarjonnut Katariinalle erinomaisen ympäristön kasvaa alan ammattilaiseksi, ja runsaan viiden vuoden aikana Katariina on oppinut paljon niin ohjelmoimisesta kuin myös itsestään.

”Olen jääräpää, mikä on tavallaan hyvä juttu. Jos on ongelma, en luovuta vaan pusken eteenpäin ja pääsen yli. Jääräpäisyys on kuitenkin välillä myös heikkous, mutta Combitechissa olen oppinut kysymään neuvoja työkavereilta. Hommat yleensä sujuvat nopeammin, jos pyytää apua,” Katariina kertoo.

Monipuoliset työtehtävät tarjoavat Katariinalle jatkuvasti mahdollisuuksia itsensä haastamiseen sekä ohjelmistosuunnittelijana kehittymiseen. Hyvin tehty työ ei ole jäänyt muiltakaan huomaamatta, ja Katariinan vastuu onkin kasvanut hänen kokemuksensa varttuessa.

”Vaikka välillä joudun työskentelemään oman mukavuusalueeni rajaoilla, on mahtavaa huomata, kuinka olen kehittynyt vuosien varrella.” Nuoremmalle itselleen Katariina antaisikin neuvoksi, että ei haittaa, vaikka virheitä tapahtuisi, sillä niistä oppii aina jotain.

Combitechin vahvuutena Katariina pitää yrityksen mukautumiskykyä sekä asiakkaiden tarpeiden ymmärtämistä. Onnistumiset ja tyytyväiset asiakkaat sekä omat tiimikaverit inspiroivat Katariinaa yrittämään parhaansa.

”Täällä saa olla ylpeä omasta tekemisestä. Meidän vahvuutena on asiakkaan palveleminen. Kun asiakas on tyytyväinen, voimme mekin olla ylpeitä omasta tekemisestämme.”

YHDESSÄ TEKEMISEN MEININKIÄ

Aikoinaan kun Katariina oli saapumassa taloon, häntä hieman jännitti, että millaista porukkaa Combitechissa on töissä. Mielikuvissaan Katariina näki maastopukuja ja Suomen lippuja jokaisella seinällä. Todellisuus kuitenkin oli aivan toisenlainen.

”Pohdin, että millaistakohan väkeä täällä pyörikään. Loppujen lopuksi kävi ilmi, että eihän tämä porukka ollut olleenkaan sen ihmeellisempää. Oli helppo päästä mukaan ja tutustua uusiin ihmisiin,” Katariina muistelee nauraen.

Erityisesti tiimikaverit saavat Katariinalta kehuja.

”Tiimi on tosihyvä ja työkaverit ovat mukavia. Pystyy kysymään apua. Vaikka työtä tehdäänkin yksin, niin ei silti ole yksin.”

Katariinan tiimin yhteisen tekemisen juoni ei ole kadonnut edes koronan tuoman etätyön aikana. Myös perinteiset kahvihuoneturinat ovat saaneet uuden virtuaalisen muodon, joissa jutut vaihtelevat laidasta laitaan. Nämä virtuaaliset kahvitauot mahdollistavat Katariinalle tiimeineen pienen tauon arjen kiireestä ja auttavat ottamaan ajatukset pois töistä.

Yhteinen tekeminen ja perinteiset kaljatuokiot oman tiimin kesken, sekä yrityksen sisäiset isommat tapahtumat laskettelun ja kaupunkisuunnistuksen muodossa, tuovat sitä pientä ekstraa työelämään ja kruunaavat Katariinan tähänastisen Combitech-matkan.

”Ne ovat niitä pieniä arjen kohokohtia,” Katariina toteaa.

Aikaa ja energiaa riittää myös vapaa-ajalle. Combitechin tarjoamat liikunta- ja kulttuurisetelit saavat Katariinalta erityismaininnan. Hän paljastaa esimerkiksi maksavansa burleskin-tuntinsa liikuntasetelien avulla. Myös rakkaus pelejä kohtaan kulkee yhä mukana, tosin hieman eri muodossa: vapaa-aikana Katariinan saattaa löytää rentoutumasta pleikkarin äärestä.

Katariinan vinkki uudelle työntekijälle:

”Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa ja apua, jos on ongelmia. Vaikka täällä tehdään itsenäisesti hommia, niin kaikki ovat kuitenkin samassa veneessä.”