Salla, Ohjelmistosuunnittelija - Alan vaihtamisen rikkaus

Alan vaihtaminen vaatii rohkeutta ja sinnikkyyttä, mutta usein matkan lopussa odottaa uusi itsevarmuus sekä oman paikan löytäminen. Tämän allekirjoittaa myös Combitechilla ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Salla, joka vaihtoi opettamisen koodaamiseen.

UUSI URA

Matematiikasta aina pitänyt Salla haaveili nuoruudessaan opettajan töistä. Haaveet muuttuivat aikuisiällä todeksi Sallan aloitettuaan uransa luokanopettajana. Opettajan työn lomassa Sallalle heräsi kuitenkin kysymys: mitä muuta on tarjolla?

Uusi ala löytyikin yllättävän läheltä.

Sallan kiinnostus IT-alaa kohtaan heräsi jo hänen luokanopettajan opintojensa aikana, joidenka lomassa hän sivusilmällä seurasi puolisonsa mielenkiintoisilta vaikuttavia IT-alan opintoja. Tällöin jäi orastamaan mitä-jos-ajattelu. Kun vuosia myöhemmin Sallan pidempi sijaisuus luokanopettajana oli päättymässä, eikä hänellä puolisoineen tuolloin ollut lapsia tai muita sitovia tekijöitä, koki hän tilaisuutensa viimein koittaneen.

”Päätin, että se on tehtävä nyt tai ei milloinkaan,” Salla muistelee päätöstään.

Sallan uusi tie ohjasi hänet kohti Tampereen yliopistoa ja tietojenkäsittelytieteitä. Ala osoittautui omaksi ja mielenkiintoiset opinnot veivät mennessään.

”Olen ikuinen opiskelija. Voisin melkein tehdä gradun kolmannenkin kerran,” Salla hymähtää. Toistaiseksi Sallan työt ovat kuitenkin mieluisia, eikä tarvetta kolmannelle tutkinnolle ole vielä ilmaantunut.

Tie Combitechille avautui Sallan puolison bongattua Combitechin työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin tietokannan ja raportoimisen pariin uusia tekijöitä. Kiinnostava tehtävänkuva, joka lupaili koodaamisen ohella muitakin tehtäviä, herätti Sallan huomion, ja uusi ura IT-alalla käynnistyi keväällä 2017.

ERILAISET VAHVUUDET

Salla on työskennellyt koko Combitech-uransa ajan samassa tiimissä. Työt ovat osoittautuneet mielenkiintoisiksi ja vaihteleviksi. Sallan tehtäviin lukeutuu muun muassa datan jalostamista raporteiksi, tietokantojen kanssa työskentelyä, testaamista sekä yhteyden ylläpitämistä asiakkaan suuntaan.

”Tykkään omista perustöistäni. Työssäni ei ole niin paljon koodaamista. Sen sijaan työskentelen enemmän data-analytiikan parissa ja ratkon asiakkaiden ongelmia.”

Sallan erilainen urapolku on osoittautunut rikkaudeksi ja vahvuudeksi, joka välittyy etenkin vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.

”Opettajan työ oli hyvin monipuolista. Siinä oli tultava toimeen hyvin erilaisien ihmisien kanssa. Koen, että taustastani on hyötyä. Osaan usein kysyä asiakkailta niitä oikeita kysymyksiä. Voin omalla toiminnallani olla avuksi ja tuottaa arvoa muille.”

Alan vaihtamisen alkutaipaleilla Salla koki ajoittain joutuneensa ammatillisesti ”syviin vesiin”. Menestys nykyisessä tehtävässä sekä positiiviset palautteet niin asiakkailta kuin myös omalta tiimiltä ovat kuitenkin valaneet Sallan luottamusta hänen omiin kykyihinsä ja osoittaneet hänen viimein löytäneensä oman paikkansa.

”Leijun hyvästä palautteesta. Kun asiakas antaa hyvää palautetta niin tuntuu, että jotain olen osannut tehdä oikein. Kiitokset omalta tiimiltä tuovat myös uskoa siihen, että olen tehnyt oikean valinnan.”

PALUU ARKEEN

Nykyään Sallalla on kaksi lasta, joista vanhempi aloittaa koulutaipaleensa syksyllä. Nuoremman lapsen syntymän yhteydessä Salla päätti pitää muutaman vuoden mittaisen äitiysvapaan, josta hän palasi takaisin työpöytänsä ääreen maaliskuussa 2021. Etätyö, uudet tiimihuoneet sekä pidempi tauko töistä toivat mukanaan omat haasteensa.

”Vähän arvelutti, että ovatko aivot sulaneet, ja palaanko täysin lähtöruutuun äitiysvapaan jälkeen. Yllättävän hyvin olen kuitenkin päässyt takaisin töihin kiinni.”

Sallan oma tiimi ja työkaverit ovat auttaneet sopeutumaan uuteen normaaliin. Työkaverit ovatkin Sallan Combitech-arjen ”iso plussa”.

”Työkaverit ovat huippumukavia tyyppejä. Varmaankin vaikuttaa siihen, että työmukavuus on korkealla. Arvostan kollegoita todella paljon. Heiltä on mahdollista pyytää apua, ja yhteistyö on saumatonta.”

Tällä hetkellä Salla tekee nelipäiväistä työviikkoa, joka osaltaan mahdollistaa muiden menojen hoitamisen arkipäivisin. Lisää joustavuutta arkeen tuovat myös liukuva työaika ja etätyö, joidenka ansiosta Salla onnistuu tasapainottelemaan äitiyden ja töiden asettamien vaatimuksien välillä. Arki-illat vierähtävät pitkälti oman perheen parissa yhdessä puuhaillen, tosin välillä Sallalta liikenee aikaa myös omille harrastuksille: lukemiselle ja kuntoilemiselle.

Ennen kaikkea alan vaihtamisen myötä Salla on oppinut, että elämää ei voi aina suunnitella tarkasti. Suunnitelmien muuttaminen ja oman tien löytäminen vaativat aikaa ja sinnikkyyttä, mutta samalla monipuolinen tausta on myös rikkaus työelämässä.

”Yksi tapa mennä eteenpäin on löytää uusi suunta,” Salla toteaa haastattelun loppuun.

Sallan vinkki uudelle työntekijälle:

”Älä ota paineita alussa. Vaikka ahdistaisi, ettei jotain ei tiedä, niin sano rohkeasti, että et tiedä tai ymmärrä. Kysy rohkeasti apua. Täällä on mukavaa porukkaa, joka auttaa mielellään.”